Program 2018

Hurtigmeny

Hold av siste uka i juli 2018, da Middelalderuka i Numedal byr på et spennende og rikholdig program. Interessant Bokbad, spennende festivalkunstner, folkemusikk-spel, Escape Room med middelaldertema, fortellerkveld på middelalderloft, fremtredende internasjonale musikere, middelalderverksteder – og avslutningsgilde med marked!

Ikke minst feirer vi også 850 års jubileum for Uvdal stavkirke. Uvdal stavkirkes historie starter i 1168. I de 850 årene som har gått siden da har folk kommet hit for å søke Gud og fellesskap, for å markere livets store begivenheter, for å sørge og for å feire. I middelalderen var Olsok en av de viktigste festene. Olsok ble feiret gjennom dager og netter, med 28. og 29. juli som høydepunkt. 

Uvdal stavkirke 850 år redigert

 

 


Lørdag 21. juli

 

Kl. 10.00-18.00
Middelalderdag på Langedrag

Spennende kappleik/oppvisning av røverhøvdingene Mattis og Borka med deres riddere, hester og andre dyr. Prøv deg i kappestrid, bli med på plantefarging og lag vennskapsbånd. Prøv deg på balanselek på hesteryggen eller ri med hest og vogn. Bli med på foring av ulv, gaupe og villsvin. Se menneske i kommunikasjon med ulv! Bli med inn til reinsdyr, fjellrev, rådyr og elg. Kos deg på dyretunet med ca. 20 arter/raser og føl på middelalderstemningen med ulike salgsboder. 

Du kan lese mer om arrangementet her. Inngang: Voksne: 290,- Barn: 220,-

 

Kl. 13.00 
Åpning av festivalutstilling på Lågdalsmuseet i Kongsberg 

Offisiell åpning av festivalutstillingen "Luca Berti. Sandsvær og Numedal- en fotografisk reise" Luca Berti er selv tilstede og formidler utstillingen.

Utstillingen bygger på Luca Bertis fotografiske reiser i 2017 og 2018. På sykkel og med sitt analoge kamera foretar han en etnografisk og kunstnerisk fotodokumentasjon av mennesker, arkitektur og kulturlandskap i Kongsberg og Numedal. Hovedutstilling blir på Lågdalsmuseet og Dåset/Flesberg bygdetun og mindre utstillinger på Nore og Uvdal og Rollag bygdetun.

Luca Berti (1978-) er en italiensk fotograf bosatt i København. Han fotograferer i svart/hvitt med et analogt Linhof kamera. Han har sin utdannelse fra Istituto Italiano di Fotografia, Milano (2000-2002) og har tidligere hatt utstillinger på bl.a. Norsk Folkemuseum, Romsdalsmuseet og Gudbrandsdalsmusea. Han har nettopp avsluttet en utstilling om Norden i Firenze (jan/febr 2018) og utstillingen hans ved Norsk Industriarbeidermuseum/Telemarksgalleriet ble avsluttet 4. mars. Kunstneren har løpende samarbeid med etnografiske museer i en rekke andre land som Sverige, Danmark, Latvia, Estland og Finland.

Les mer om Luca Berti her: https://www.lucaberti.com/

 

Uvdal stavkirke 850 år redigert


Søndag 22. juli

 

Kl. 10.00-16.00 
Knivmakerkurs på Middelalderverkstedet i Rollag

I år arrangeres det hele 10 kurs i regi av Middelalderverkstedet, inkludert barnekurs. Kursene foregår 23.-27. juli, med unntak av knivmakerkurset som starter søndag 22. juli. Les mer og meld deg på via middelalderverkstedet.no / Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. / 412 20 740. Påmeldingsfrist er 1. juli.

 

Kl. 11.00
Sevlegutens fotspor, Sevletunet

Bli med på en søndagstur til Sevleguthula, der Sevleguten, Ola Olsen Sevle, oppholdt seg mye da han gjemte seg for lensmannen som fredløs skoggangsmann i årene 1832-34. Oppmøte på Sevletunet. Bilene kan parkeres her. Derfra fraktes vi med buss til turens startpunkt i Borgegrend. Vårt endemål er Sevletunet, der det er mulig å kjøpe mat og drikke i kafeen. Inkl. i prisen er historien om Sevleguten og guidet tur inn på langloftet (ett av fire gjenværende langloft i Norge). Påmelding til: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. eller tlf. 97665638 innen 21/7 pga. buss.

Deltageravgift kr. 100. Kort/kontant. Gratis under 15 år. Arrangør: Sevletunet. 

 

Kl. 12.00-15.30 
Middelalderukas kultursøndag på Dåset, Flesberg bygdetun

 • Kunst og håndverk: Salgsutstillinger og demonstrasjoner av husflid og håndverk. Åpent hele dagen. Flott utstilling av gamle og nye Flesberg fingervotter. Gjør fine kjøp, bl.a. innen strikk, søm, veving, sølv, keramikk og tre. Kun kontant salg.
 • Kl. 13.00: Offisiell åpning av festivalutstilling "Luca Berti. Sandsvær og Numedal - en fotografisk reise"Luca Berti er selv tilstede og formidler utstillingen. På sykkel og med sitt analoge Linhof kamera har den italienske fotografen Luca Berti foretatt en etnografisk og kunstnerisk fotodokumentasjon av mennesker, arkitektur og kulturlandskap i Sandsvær og Numedal i 2017 og 2018.
 • Matsalg, inkl.rømmegrøt. Omvisning.

Inngang kr. 80,- / 2 voksne kr. 150,- Gratis under 16 år. Kun kontant inngang/salg. Ta med stol.

 
lucaberti redigert

 

Kl. 17.00
Foredrag med Øystein Morten "Norske Ødegårder" på Sevletunet i Nore

Foredrag av den suksessrike forfatteren Øystein Morten fra Veggli. Han forteller om sin nye og svært anerkjente bok ”Norske Ødegårder”. Salg av hjemmelaget suppe, brød og urtesmør; sveler og kaffe. 

Inngang kr. 150,- Kort/kontant. Gratis under 15 år. Arrangør: Sevletunet. 

 


Mandag 23. juli

 

Kl. 10.00-16.00
Middelalderverkstedet i Rollag: Kurs 23.-27.juli

I år arrangeres det hele 10 kurs i regi av Middelalderverkstedet, inkludert barnekurs.
Les mer og meld deg på via middelalderverkstedet.no / Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. / 412 20 740. Påmeldingsfrist er 1. juli.

 

Kl. 12.00-16.00
Barnas dag, Rollag bygdetun

Kom, bli med og lek - det blir verkstedstemning på bygdetunet denne dagen! Barna får bl.a. spikke sammen med Rollag knivlag, male med Numedal maleklubb og utfolde seg kreativt sammen med billedkunstner Gunvor Nervold Antonsen. Flere andre aktiviteter for små og store. Salg av mat og drikke. Inngang: Alle fra 5 år kr 50.- Kun kontant inngang/matsalg.

Samme dag er åpning av utstilling med utvalgte fotografier av Luca Berti, årets festivalkunstner.

Kl. 18.00
"Middelaldergården Kravik - arkeologiske undersøkelser og funn", på Mellom Kravik gård i Nore

Foredrag om utgravingene på Kravik v/forsker Margrete Figenschou Simonsen fra Kulturhistorisk Museum i Oslo. Det blir også anledning til å se portalen.

Inngang kr. 200,- inkl. enkel servering. Ta med stol. 

 

Kl. 18.00
Fortellerkveld «Svartedauden i et historisk - og medisinsk perspektiv», Vangestadloftet i Flesberg

Lege og kunstner Kristine Hjulstad lar oss få innblikk i den store pesten gjennom en ny og interessant synsvinkel. Bli med inn på det unike middelalderloftet som er eldre enn Svartedauden!

Inngang kr. 200 inkl. kaffe/kling. Gratis under 16 år. Kontant og Vipps.

Kristine Hjulstad redigert

 


Tirsdag 24. juli

 

Kl. 09.00-10.00
Middelalderverkstedet i Rollag: Kurs 23.-27. juli

“Det lille akademi” - korte foredrag om kursrelaterte temaer, alle dager tirsdag til fredag. Inngang gratis.

 

Kl. 09.30
Tur med Rollag historielag

Rusletur med historielaget og lokal kjentmann til Vrågå-varden. Ca. 6 km totalt, med forholdsvis lett gange. Oppmøte ved kirkestua i Rollag kl. 09.30. Deltakeravgift: Kr. 100,- inkl. bompenger. Ta med mat og drikke.

 

Kl. 10.00-16.00 
Middelalderverkstedet i Rollag: Kurs 23.-27.juli

I år arrangeres det hele 10 kurs i regi av Middelalderverkstedet, inkludert barnekurs.
Les mer og meld deg på via middelalderverkstedet.no / Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. / 412 20 740. Påmeldingsfrist er 1. juli.


Kl. 12.00-16.00
Barnas dag på Dåset, Flesberg bygdetun

Bli med på morsomme leiker og aktiviteter på hele tunet! Lag fine ting på formingsverkstedet og LandArt utendørs. Bli med på skattejakt! Åpen kafè.

Åpne utstillinger på Dåset:

 • "Luca Berti. Sandsvær og Numedal-en fotografisk reise"
 • Sommerutstilling: Flesberg Malerklubb - tema Dåsettunet. Faste draktutstillinger.

Inngang: Alle fra 5 år kr 50,-.  Kun kontant inngang/matsalg.

 

Kl. 18.00 
Konsert med Anne Gravir Klykken og foredrag om gårdshistorien og funnene på søre Skjønne

ARRANGEMENTET ER DESSVERRE AVLYST PGA. SYKDOM.

 

Kl. 19.00 
Foredrag med Ola Storsletten: Rollag stavkirke i nytt lys 

Som del av Riksantikvarens stavkirkeprosjekt ble det tatt dendrokronologiske prøver av Rollag stavkirke i 2016. Resultatet av disse prøvene viser at kirken er bortimot 300 år yngre enn man tidligere har antatt; ikke fra midten av 1100-tallet, men fra midten av 1400-tallet. Kirkens historie må dermed skrives helt om.

For mange var dette litt skuffende, men ikke for Ola Storsletten fra Norsk Institutt for kulturforskning (NIKU). I følge ham er Rollag kirke bare blitt mer spennende i lys av den nye kunnskapen. Bare få tiår etter svartedauden, i en periode da det ble bygget svært få kirker i landet, er bøndene i Rollag i full gang med å reise sitt nye gudshus. Hvorfor? Og hvordan kaster dette nytt lys over det vi allerede vet om stavkirken?

Inngang kr. 100,- Arrangør: Rollag kirkelige fellesråd.

 
 

Onsdag 25. juli

 

Kl. 09.00-10.00 
Middelalderverkstedet i Rollag: Kurs 23.-27. juli

“Det lille akademi” - korte foredrag om kursrelaterte temaer, alle dager tirsdag til fredag. Inngang gratis.

 

Kl. 10.00-16.00 
Middelalderverkstedet i Rollag: Kurs 23.-27.juli

I år arrangeres det hele 10 kurs i regi av Middelalderverkstedet, inkludert barnekurs.
Les mer og meld deg på via middelalderverkstedet.no / Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. / 412 20 740. Påmeldingsfrist er 1. juli.

 

Kl. 11.00-18.00
Escape room på Rollag bygdetun

Nyhet i Middelalderuka: Escape Room med middelaldertema.

Escape Room er et rom fylt med gåter, hint og gadgets. Grupper på 3-5 personer (maks 7) blir låst inne i et rom på bygdetunet, og målet er å komme seg ut på kortest mulig tid. For å gjøre det må dere jobbe som et team og løse oppgavene som dere blir gitt.

Alle fra 16 år og oppover kan delta på arrangementet. En gruppe deltar om gangen; den første starter kl. 11.00 og så kjører vi ny runde hver hele time, hvor den siste gruppen starter kl. 17.00. Det er plass til 7 grupper totalt, og vi anbefaler 3-5 personer i hver gruppe.

Bizzy-pris for unge mellom 16-21 år:
Kr. 150,- pr. person v/kjøp via Bizzy appen. 

Pris for voksne 22 år og eldre:
Kr. 250,- pr. person.

NB! Kun forhåndssalg av billetter via ticketco.no / Bizzy 

 

Kl. 18.00
"På veg til Uvdal stavkirke" på Nore og Uvdal bygdetun

Det er i år 200 år siden folk fra Tunhovd, Dagali og Sør Skurdalen siste gang gikk den lange vegen over fjellet til Uvdal stavkirke for å begrave sine kjære. Vi hører noen historier og minnes dette. 

Kl. 18.15
Tidebønn i Uvdal stavkirke

 

Kl. 19.00
Foredrag med Linn Willets Borgen: "Ombygging av stavkirkene" i Uvdal stavkirke 

Linn Willets Borgen, stipendiat ved UiO, forteller om hvordan og hvorfor eldre bygningsdeler ble gjenbrukt og hvilke konsekvenser dette fikk for kirkerommets form og bruk. Hun belyser på denne måten dynamikken mellom håndverkstradisjoner, lokalsamfunn og strømninger. Ola Storsletten, den gang seniorforsker i Niku, skrev i Klassekampen i 2013: Stavkirke søker forsker! De 28 stavkirkene vi har i Norge nå er vårt viktiste bidrag til arkitekturhistorien, de er våre egne pyramider. 

Billettpris kr. 200,- Kun kontanter.


Kl. 19.00
Bokbad “Vikinger, vold og religion” på Lampeland Hotell

Vikingene rundt år 1000 var kjent og fryktet for sin voldsbruk. Litteraturen om denne tiden (kvad og sagaer) hyller volden og drapene. Samtidig var vikingene religiøse og stod midt inne i en overgang fra norrøn til kristen religion. Det virker som om volden og religionen var flettet inn i hverandre på denne tiden. Dette er årets tema med romanforfatteren Tore Kvæven og sakprosaforfatteren og historikeren Tore Skeie.

Bokbader er Øystein Morten, religionshistoriker og forfatter. Utgangspunkt blir Skeies nye bok om Olav den Hellige og Kvævens roman "Hard er mitt lands lov". Mot slutten av samtalen vil de prøve å trekke noen linjer mellom år 1000 og år 1300; hvordan forandret samfunnet, religionen og synet på volden seg?

Velkommen til et mestermøte med disse svært kritikerroste historikerne og forfatterne!

Inngang kr. 250,-. Gratis under 16 år.
Vipps og kontant. Kontant salg av kaffe/kaker.

 

 
 

Torsdag 26. juli

 

Kl. 09.00-10.00 
Middelalderverkstedet i Rollag: Kurs 23.-27. juli

“Det lille akademi” - korte foredrag om kursrelaterte temaer, alle dager tirsdag til fredag. Inngang gratis.


Kl. 10.00-16.00 
Middelalderverkstedet i Rollag: Kurs 23.-27.juli

I år arrangeres det hele 10 kurs i regi av Middelalderverkstedet, inkludert barnekurs.
Les mer og meld deg på via middelalderverkstedet.no / Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. / 412 20 740. Påmeldingsfrist er 1. juli.

 

Kl. 12.00-16.00
Barnas dag på Nore og Uvdal bygdetun

Bli med på aktiviteter på tunet. På formingsverkstedet kan du lage fine ting som du kan ta med deg hjem, f. eks insektshotell med 1001 rom og tove sauer. Du kan også være med på tegneverkstedet, bygge med laftestokkene eller forsøke deg på postene i vår natursti. Blir du sliten etter alt dette, kan du  kose deg i huska, “fuglerede”, og kanskje stikke innom den åpne kafeen og kjøpe deg en is.

Barn: Gratis.

 

Kl. 17.00
Kurs: Lær å bake kling med bakstekonene, Sevletunet

Klingen lages på takke og smøres med smør og sukker – en gammel tradisjon i Numedal! Vi ser, lytter og lærer og får prøve litt selv. Det blir fortalt om denne gamle tradisjonen underveis. Smaksprøvene inntas til kaffen. Ta med forkle og tørkle til håret dere som vil forsøke. 

Deltageravgift Kr. 60,- Kort/kontant. Arrangør: Sevletunet.

 

Kl. 19.00
Consortium Vocale Oslo - “Olavshymner” - konsert i Flesberg stavkirke

Consortium Vocale er et mannskor som har spesialisert seg innen gregoriansk sang. Ensemblet ble dannet i 1985 og har sitt utspring i Oslo Domkirkes guttekor. De har gitt ut 7 plateinnspillinger, som har gitt dem stor anerkjennelse både nasjonalt og internasjonalt, blant annet albumet "Historia Sancti Olavi" fra 2016. 

Det er Olavshymner i ren gregoriansk stil fra denne innspillingen- kombinert med  tekstforklaring og flerstemt musikk fra tidlig middelalder som vil framføres i Flesberg stavkirke. Med stavkirkens røtter tilbake til 11/1200-tallet som passende ramme ser vi fram til å presentere dette svært anerkjente 8-manns ensemblet for publikum i Numedal/Kongsbergregionen.

Historia Sancti Olavi omfatter mer enn 30 sanger. Disse ble sunget i Norge i over 300 år, knyttet til tidebønnene under festdagen for Olav den hellige 29. juli. De tidligste, ufullstendige kildene til olavsofficiet er fra 1200-tallet. "Historia Sancti Olavi", tar utgangspunkt i et fullstendig manuskript fra omkring 1520 som nå oppbevares ved Kungliga biblioteket i Stockholm. Utgivelsen fikk strålende kritikker i inn- og utland.

Les mer om ensemblet på deres nettside: http://consortiumvocale.no

Inngang kr. 300,- Gratis under 18 år. Forhåndssalg av billetter på www.ticketco.no eller v/inngang fra kl 17.30. Betalingsterminal/kontant.

Consortium Vocale Oslo redigert
 
 
 

Fredag 27. juli

 

Kl. 09.00-10.00 
Middelalderverkstedet i Rollag: Kurs 23.-27. juli

“Det lille akademi” - korte foredrag om kursrelaterte temaer, alle dager tirsdag til fredag. Inngang gratis.

 

Kl. 10.00-16.00 
Middelalderverkstedet i Rollag: Kurs 23.-27.juli

I år arrangeres det hele 10 kurs i regi av Middelalderverkstedet, inkludert barnekurs.
Les mer og meld deg på via middelalderverkstedet.no / Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. / 412 20 740. Påmeldingsfrist er 1. juli.

 

Kl. 11.00-19.00
Middelaldertur gjennom Numedal
  

På denne guidede bussturen blir det besøk til middelaldergårdene Nordre Vangestad i Flesberg, Alfstad i Rollag og Mellom - og Søre Kravik i Nore, og til stavkirkene i Flesberg, Rollag og Nore. Lokal historie, myter og sagn. Servering av tradisjonskost på Sevletunet i Nore. Pris kr. 1100,- alt inkludert.

Påmelding til Lågdalsmuseet på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. eller tlf. 32 73 34 68.

collage middelaldertur redigert

 

Kl. 12.00
"Leire som mortel" på Nore og Uvdal bygdetun

Eystein Greibrokk, en av Norges dyktigste leiremurere, forteller fra restaureringsarbeidet med ovnen i badstua. Natursti med relevante spørsmål fra Nore og Uvdal bygdetun

 

Kl. 18.00 
Dialektkveld med Sylfest Lomheim og lansering av nettsida Numedalsmål
- Kyrkjestugo i Rollag (ved sida av stavkyrkja, Rollagsvegen 570)

Sylfest Lomheim tek oss med på ei spennande reise i Dialektlandet Noreg. Even Tråen fortel og spelar fele. Sist, men ikkje minst vert dialektnettsida for Numedal presentert og offisielt opna. Sida er eit historisk dugnadsprosjekt for å ta vare på, formidle og fremje bruk av det tradisjonelle talemålet.

Tilskipar: Numedal mållag. Inngang: Kr. 200,- Gratis under 18 år.
Sal av kaffi og kaker. Hugs kontantar til inngang og servering.

 sylfest lomheim redigert
 
 

Kulturquiz, lokalmat og bygdedans på Sevletunet

Kl. 18.00: Kulturquiz i hallen på Sevletunet (gratis inngang)

Kl. 19.00-21.00: Buffet med hjemmelaget rømmegrøt og spekemat m. tilbehør. Forhåndsbestilling innen 25/7: 97665638 / Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.. Pris: Kr. 375,- 

Kl. 20.00: Bygdedans/gammaldans i hallen på Sevletunet, toradermusikk. Pris: Kr. 100,- 

Pakkepris for lokalmat og bygdedans Kr. 400,-

Kort/kontant.  Arrangør: Sevletunet.

 
 

Lørdag 28. juli

 

Kl. 09.00
Pilegrimsvandring 2018 - Vegglifjell

For femte gang arrangerer menighetene i Numedal en to-dagers pilegrimsvandring i Middelalderuka. Denne gangen er det menighetene i Rollag prestegjeld som har ansvaret for pilegrimsturen, og de har valgt Vegglifjell som utgangspunkt for årets tur. 

Hvor var det egentlig biskop Jens Nilssøn datt av hesten på Vegglifjell i 1590? Og hvor ble den siste bjørnen på Vegglifjell skutt? Hvilken lokale sagn og fortellinger finnes fra dette området? Hvilken betydning hadde Nordmannsslepa for Vegglifjell og for bygdene i Numedal?

Å være pilegrim er å åpne seg opp for en større virkelighet. Senke farten, møte andre mennesker, møte Gud og møte seg selv. En vandring fra kirke til kirke hvor det også blir kastet lys over lokal natur, kultur og historie.

Dag 1, lørdag 28. juli: Fra Veggli fjellkirke til Dalhøgd Fjellkapell.

Oppmøte kl. 09.00 ved Rollag stavkirke, buss opp på Vegglifjell. Fra Veggli fjellkirke følger vi turistslepa til Slepeskardet, før vi tar store nordmannsslepa ned til Rust og Dalhøgd fjellkapell. Middag på Dalhøgd, overnatting for dem som ønsker. Pilegrimsandakt kl. 20.00. Hyggekveld/’intimkonsert’ fra kl. 21.00. Ca. 1,5 mil i lett til moderat terreng.

Pris: Kr. 250,- pr. dag / gratis for barn. Dette inkluderer busstransport, middag og overnatting.
Det er mulig å delta på bare en av dagene. Husk godt fottøy og niste. 

Påmelding til Rollag kirkekontor: 31 02 38 32 eller Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 

Kl. 12.00-16.00
Middelaldergilde/-marked på Rollag bygdetun

Markedsboder med:

 • Salg av tradisjonelle håndverksprodukter
 • Salg av matvarer fra lokale produsenter
 • Demonstrasjon av smiing, sprangfletting, plantefarging og bronsestøping
 • Utstilling v/Rollag Knivlag
 • Bueskyting
 • Øksekasting

Aktiviteter for barn: Vikingleker, tinnstøping, fletting med slyngstokker og skattejakt.

Markedsrestaurant/kiosk: Matservering med inspirasjon fra vikingtid og middelalder.

Middelalderensemblet ”Musicantus” byr på variert underholdning gjennom dagen.

Kl. 15.00 Soga om Traaenskatten

Kampoppvisning v/ blankvåpengruppa “Vikverir”, flettet inn i et opptrinn med tenkt handling fra vikingtid i Rollag. ”Musicantus” spinner en tråd av sang og tone gjennom forestillingen. Aktører fra Numedal Middelaldersenter.

Kl. 15.30 Jakten på Traaenskatten - skattejakt for barna.

Arrangør: Numedal Middelaldersenter. Inngang til markedet: Kr. 100,- / Gratis for barn under 16 år. Stiller du i viking- eller middelalderdrakt kommer du inn for ½ pris!

Detaljert program og oversikt over utstillere finner du på middelalderverkstedet.no

middelaldermarked redigert

Kl. 18.00 
Utekonsert med Daniel Kvammen trio på Søre Kravik gård, Nore

Daniel Kvammen har virkelig satt Geilo på kartet med sine underfundige og superfengende låter de siste årene. Fra det trippel Spellmann-nominerte debutalbumet ”Fremad i alle retninga” har det meste gått oppover for unge Kvammen. 

I begynnelsen av fjoråret slapp han sitt andre album, «Vektlaus» og knapt åtte måneder senere var han allerede klar med oppfølgeren - det mørke søsterskipet - «Maktlaus». Ambisiøst? Definitivt. Stormannsgalskap? Kanskje. Men den stormende kritikerjubelen som møtte begge platene var ikke til å ta feil av. 

I tillegg til panegyriske anmeldelser, har Kvammens album produsert en rekke radiohits som ”Du fortenar ein som meg”, «Me dansar ikkje for moro skyld», «Om du vil ei gong til» og «Som om himmelen revna» med Lars Vaular - som han sågar nylig vant en Spellemannpris for. 

Kvammen har spilt på konsertscener og festivaler landet rundt siden debuten, med et stadig voksende publikum. Selv trekker han frem konserten på Øyafestivalens hovedscene i fjor, VG-listeshowet på Rådhusplassen og en konsert på hjemmebane med over tusen stolte Hallinger i publikum som de største konserthøydepunktene fra de siste årene. Det autentiske middelalderloftet på Søre Kravik i Nore skaper en perfekt ramme rundt denne unike konserten.

Inngang kr. 350,- Bizzypris: 13-21 år kr. 200,- v/kjøp via Bizzy appen. Forhåndssalg av billetter på www.ticketco.no / Bizzy, eller v/inngang fra kl. 17.00. Betalingsterminal/kontant. Ta med stol.

Daniel Kvammen redigert

 
 

Søndag 29. juli

 

Kl. 08.00 
Pilegrimsvandring 2018 - Vegglifjell

For femte gang arrangerer menighetene i Numedal en to-dagers pilegrimsvandring i Middelalderuka. Denne gangen er det menighetene i Rollag prestegjeld som har ansvaret for pilegrimsturen, og de har valgt Vegglifjell som utgangspunkt for årets tur. 

Hvor var det egentlig biskop Jens Nilssøn datt av hesten på Vegglifjell i 1590? Og hvor ble den siste bjørnen på Vegglifjell skutt? Hvilken lokale sagn og fortellinger finnes fra dette området? Hvilken betydning hadde Nordmannsslepa for Vegglifjell og for bygdene i Numedal?

Å være pilegrim er å åpne seg opp for en større virkelighet. Senke farten, møte andre mennesker, møte Gud og møte seg selv. En vandring fra kirke til kirke hvor det også blir kastet lys over lokal natur, kultur og historie.

Dag 2, søndag 29. juli: Fra Dalhøgd til Veggli og Rollag kirker.

Avreise fra Dalhøgd kl. 08.00. Fra Dalhøgd går vi ned til Heimsetervegen, forbi Glanarberget og ned til Kjemhus og Veggli kirke. Buss til Rollag kirke hvor det blir olsokmesse kl. 15.00 med påfølgende mat. Ca. 1 mil i lett til moderat terreng. 

Pris: Kr. 250,- pr. dag / gratis for barn. Dette inkluderer busstransport, middag og overnatting. 
Det er mulig å delta på bare en av dagene. Husk godt fottøy og niste. 

Påmelding til Rollag kirkekontor: 31 02 38 32 eller Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.


OLSOK 2018

NORE

Kl. 18.00
Olsokvesper i Nore stavkirke

Kirkekaffe på kirkebakken

Kl. 20.00 
Konsert med Knut Reiersrud: 
“En reise i strengemusikkens lekende magi" i Nore stavkirke

Knut Reiersrud, en av våre beste instrumentalister, trollbinder oss med sitt spill. Kong Harald uttalte etter en Reiersrud-konsert i Sørafrika at han aldri hadde sett en musiker fysisk forsvinne inn i instrumentet sitt slik som Reiersrud gjorde. Han er en instrumentalist, en virtuos på gitar og en magiker på scenen. 

Inngang kr. 350,- Forhåndskjøp av billetter på ticketco.no / kontanter ved inngangen.

ROLLAG

Kl. 15.00
Olsok- og pilegrimsmesse i Rollag kirke

Preken i dialog med Sigrid Undset: Kristin Lavransdatter. Kirkekaffe.

FLESBERG

Kl. 18.30
Fortellinger om svartedauden. Fra Boccacio til Førnesbrunen” v/Jørn Hjulstad på Flesberg menighetshus

Gratis servering av middelaldergrøt. Gratis inngang.

Kl. 20.00 
Olsokmesse i Flesberg stavkirke.

Liturg Margrete Hjulstad. Gro Bratås Borge kveder.

KONGSBERG

Kl. 18.00
Olsokgudstjeneste på Labromuseene i Hedenstad, Kongsberg

Hedenstad Menighet arrangerer friluftsgudstjeneste på Labromuseene.