Utøvere & Evenement

musicantus logoMusicantus er en norsk sang- og instrumentalgruppe som kun fremfører autentisk tidligmusikk. Repertoaret er hentet fra vikingtid, middelalder og tidlig renessanse, men med hovedvekt på stoff fra 1300- og 1400-tallet. Gruppen har sin opprinnelse fra Middelalderuka i Numedal.

solkorsNumedal er et av de stedene i landet hvor det er bevart flest middelalderske steinkors, og hvor vi også finner flere ulike typer av kors. Men når stammer de fra? Hvilken funksjon hadde de? Hvem lagde dem, og hvorfor? "Middelalderens gåtefulle steinkors", er tittelen på Øystein Ekrolls foredrag i Kyrkjestugu i Rollag torsdag 27.juli.

Spel Kjemhus 100pxNumedal Spel- og Dansarlag framfører et nytt friluftsspel på gården Kjemhus i Veggli onsdag 26. juli. Numedals rike folkemusikktradisjon er utgangspunktet for forestillingen "Ta godt imot dei farande".

bratland reiersrud thumbSondre Bratland er en kveder som har formidlet folkemusikk og religiøse folketoner svært lenge. I samarbeid med Knut Reiersrud, en meget kjent blues-gitarist, har vi en spennende musikalsk opplevelse å se fram til i Uvdal stavkirke fredag 28.juli med konserten "Frå streng og strupe".

Backer krone"På tidens reise" er et kunstprosjekt der kjente historiske kvinneskikkelser hylles gjennom en høyseteplass - en stol til hver enkelt. Kunstprosjektet stilles ut på Nore og Uvdal bygdetun fra 1.juni - og er også et tilbud under Middelalderuka i Numedal. 

ClareSalamanTre svært anerkjente internasjonale musikere har konsert på Flesberg bygdetun søndag 23.juli: "Musikk og poesi fra rundt år 1500" og i Flesberg stavkirke mandag 24.juli: "Johannisklang - musikk for midtsommer".

jakten på sigurd jorsalfare thumbnailSigurd Jorsalfares reise fra Norge til Jerusalem gjennom ord og tone. Dette er utgangspunktet for et musikalsk foredrag ved forfatter Øystein Morten og musikerne Sven Westad, Anne Svånaug Blengsdalen og Jan Ibro Khelil. Tirsdag 25.juli på Lågdalsmuseet, Kongsberg

thumb engel lyngdal kirke audun oplandjpgVelkommen til en ny pilegrimsvandring i Middelalderuka i Numedal. En to dagers tur langs gamle kirkeveier i Flesberg i prestegjeldene Svene og Lyngdal. På vandringen blir vi kjent med lokalhistorien, med sagn og fortellinger fra området, vi opplever lokal kultur og gjestfrihet og deler flotte naturopplevelser sammen. Moderat terreng. Søndag og mandag 23 og 24.juli.

Einar Selvik 100pxhttps://digitaltmuseum.no/011023128867/lyreEinar Selvik opptrer for første gang i Numedal. Middelalderloftet på Søre Kravik skaper en perfekt ramme rundt åpningskonserten 22.juli. Selvik er kjent for å bruke mange historiske instrumenter og spiller blant annet på kraviklyre. Han bringer nå på en måte instrumentet "hjem" med denne konserten. Selvik er blitt verdenskjent med sin musikk til TV-serien Vikings på History Channel.

thumbnail_flatoybok.img topOnsdag 26. juli blir det bokbad på Lampeland Hotell med Flatøybok som tema. Bokbader Øystein Morten byr på samtale og debatt. Håndskriftet fra 1390-tallet har til nå vært nesten ukjent, men det utgis nå en folkelig utgave av denne sagaskatten.

marit e kalager Marit Eken Kalager er årets festivalkunstner. Hun viser skulpturelle klær på Dåset, Flesberg bygdetun fra 23. til 30. juli.  De gir en påminnelse om barndommens ullkjoler, folkedrakter, kultur og natur. Med sine egenartede kreasjoner er Eken Kalager en viktig representant for det norske kleskunstmiljøet og internasjonalt anerkjent. Salgsutstilling.

digiseter 100pxDigital Seter er en sommerforestilling bygget på historiske fakta, sagn, prosa og aktuelle dikt. Her får vi folkemusikk, urban elektronikk, kunstmusikk og improvisasjon - en nostalgisk kulturopplevelse med impulsive sjokk fra samtiden. Framføres torsdag 27. juli på Nore og Uvdal bygdetun.