Utøvere & Evenement

marit e kalager 300pxÅrets festivalkunstner Marit Eken Kalager kreerer skulpturelle klær. Hun sier selv at: "Jeg lager plagg som er ment for kroppen, men som samtidig skal kunne stå som selvstendig skulpturelt uttrykk. Form og proporsjoner har alltid interessert meg. Likeså hvordan form og proporsjoner samspiller med materialet. Jeg bruker håndstrikkemaskin som verktøy til å strikke form og snitt direkte inn i strikkeplagget. Hele plagget skapes i strikkemaskinen - uten eller minimalt med sømmer. Jeg etterarbeider strikkeplagget gjennom krymping i vaskemaskin - endrer strikkekvaliteten til et nytt visuelt materiale.

Jeg strikker former og proporsjoner, setter de sammen. slik at de gir påminnelse om barndommens iboende minner om ullkjoler. folkedrakter, kultur og natur. Jeg bruker 100% ullgarn. Ull er et materiale som er vennlig for menneske og miljø - en stor naturressurs som vi bør tenke på når et økologisk levesett blir mer og mer viktig og nødvendig. Ull er lett å forme og egner seg til krymping."

Med sine egenartede kreasjoner er Eken Kalager en viktig representant for det norske kleskunstmiljøet. Hun er en svært anerkjent tekstilkunstner i Norge og internasjonalt. Hun er utdannet fra Statens Kunst og Håndverksskole i hhv. Bergen og Oslo med diplom fra 1987 og mastergrad fra 1997.

Hun har deltatt på en rekke separatutstillinger i inn og utland siden 1990. Hun har hatt en rekke separatutstillinger i Buskerud, senest på Kongsberg Kunstforening i 2011. Den siste separatutstillingen var på Kunstbanken i Hamar i 2015. Ellers har hun hatt utstillinger på Kunstnerforbundet, Museum for samtidskunst og Hilde Leiss Gallerei i Hamburg - for å nevne noen få. Av kollektivutstillinger kan nevnes "Collect" på Victoria&Albert Museum i London. Triennale, årsutstilling i Oslo, NK Årsutstilling, Kunstindustrimuseet, Oslo, og Kunst rett Vest i Asker og i Drammen.

Hun har fått en rekke stipender, blant annet statens arbeidsstipend fra Norsk Kulturråd i 2015 og har hatt statens garantiinntekt for Kunstnere siden 2005. Hun er innkjøpt blant annet av Kunstindustrimuseet, Oslo, Nordenfjeldske Museum, Trondheim, Vestlandske Museum, Bergen og Grazzi Museum i Leizig. Hun har fått en rekke priser blant annet Oslo Kommunes Kulturpris i 2005 og Grazzimesse Pris, Leipzig, Tyskland. Hun bor og arbeider i Krøderen og i Oslo.

Mer informasjon

Marit Eken Kalager nettside

Bildegalleri

(klikk på bildene for å se større versjoner)

MEK 012MEK 3MEK black rose web 2MEK brun krageMEK brunMEK fotokursMEK japan1MEK kunstbankenhamarMEK Lille knopp kopiMEK rosekisserMEK spiredetjMEK spirer 2MEK white rose