Museer og bygdetun

VikingerVIIFoto: Maj-Lis Bogstrand Mogen/Kreativ KulturEt bygdetun fungerer stort sett på samme måte som et friluftsmuseum. Tunene viser hvordan folk bodde og levde ved at både bygninger og interiør er stilt ut. I dag finnes det tre offisielle bygdetun i Numedal. De fleste har faste åpningstider i sommerhalvåret, og som regel er mulig å avtale omvisninger utenfor åpningstidene. I tillegg til byginger og interiør er det i enkelte perioder andre utstillinger på tunene. Dessuten har tunene også en rekke aktiviteter for publikum.

Vi forsøker å holde informasjonen på disse sidene oppdatert med åpningstider, utstillinger og annen viktig informasjon om museene og bygdetunene. Men ettersom administeringen av disse stedene i stor grad foregår lokalt, hender det at vår informasjon er utdatert. Om du finner avvik, ser vi gjerne at du tipser oss om det. Du finner vår kontaktinformasjon i hovedmenyen.

Andre museer og samlinger

Stiftelsen Buskerudmuseet (ekstern lenke) er en stiftelse bestående av 13 avdelinger med til sammen 18 besøkssteder.
Lågdalsmuseet i Kongsberg (ekstern lenke) er en del av Buskerudmuseet og har blant annet en stor samling gamle bygninger fra Numedal
Labromuseene er en del av Buskerudmuseet og består av Norsk Vassdragsmuseum, Numedalslågens Fløtningsmuseum og Norsk Vegmuseum Labro

nore og uvdal bygdetun toppNore og Uvdal Bygdetun ligger i Kirkebygda med en fantastisk utsikt over Uvdal. Bygdetunet er bygd opp på den gamle Prestegårdens grunn nær Uvdal stavkirke. Skolestua og Prestegardsburet står igjen fra den gamle Prestegården, i tillegg til at det er oppført en rekke bygninger fra ulike steder i kommunen.

Bygdetunet tilbyr spennende opplevelser hele året. I sommerhalvåret fra 1. juni til 31. august, kan du blant annet delta i slåtten, nyte lokal mat, lære om landbruket i gamle dager og høre historiens sus i og mellom de gamle bygningene.

I vinterhalvåret arrangerer vi kulturkvelder med mange interessante temaer. Besøk Nore og Uvdal bygdetun på Facebook.

Nore og Uvdal bygdetun ligger på den tidligere prestegården i Uvdal med flott utsikt over dalen. Med Uvdal stavkirke i samme område har bygdetunet mye å by på. I sommersesongen er det salgsutstilling med lokale håndverkere i skolestua.

daset topp

Flesberg bygdetun, Dåsettunet er en gammel Flesberggård og unik ved at de  gamle bygningene (20 av i alt 23) er bevart i sitt opprinnelige  miljø. Dåset regnes blant de eldste gårdene i bygda. Den ble kanskje ryddet en gang i vikingetida, og skal ha  vært en seter under  Flesberg prestegård. Har trolig blitt liggende øde i lange tider  etter svartedauen. Gården er første gang nevnt i offisielle  dokumenter på 1600-tallet.

Støttespillere

Flesberg komm grey   rollag komm grey   nore og uvdal komm grey   viken   buskerud   Lågdalsmuseet  

Middelalderuka i Numedal

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

        

Mer om Middelalderuka