Flesberg bygdetun, Dåset

daaset mainFlesberg bygdetun, Dåset er stengt sommeren 2021.

Dåsettunet er en gammel Flesberggård og unik ved at de gamle bygningene (20 av i alt 23) er bevart i sitt opprinnelige miljø. Dåset regnes blant de eldste gårdene i bygda. Den ble kanskje ryddet en gang i vikingetida, og skal ha  vært en seter under Flesberg prestegård. Den har trolig blitt liggende øde i lange tider etter svartedauen. Gården er første gang nevnt i offisielle dokumenter på 1600-tallet.

Dåset har vært regnet som en stor gård i Flesberg målestokk. I sin velmaktstid hadde gården 23 hus, større og mindre, hvert til sitt bruk. Noen av husene lå utenfor tunet, bl.a. sommerfjøs, sag og kvernhus. I dag står det 20 hus på gården, med aldersspenn på 400 år, fra låven fra 1589 til utfjøset fra 1800-tallet.

Dåset er blitt regnet som en bra fødslegård, det vil si en eiendom som har årsikker jord, gode jakt- og fiskemuligheter og god tilgang på tømmer. Dette la grunnlaget for en god naturalhusholdning, slik at en stor familie med kyr, småfe og hester kunne livnære seg. Gården hadde opprinnelig ca. 4.000 dekar skog, og ca 50 dekar dyrket mark pluss utslåtter. Skogsarealet er i dag redusert til ca det halve ved fradeling.

Dåsettunet utmerker seg med en særegen stille stemning, så hvis du er ute etter rekreasjon, ta gjerne turen innom. Mange kommer også nesten ens ærend for å spise rømmegrøten som serveres på kultursøndagene.

Har du lyst til å ta en tur i skogen er Dåset et perfekt utgangspunkt. Du kan følge den 2,5 km lange skogsstien, hvor du finner 13 informasjonstavler om skog, natur og kulturhistorie underveis. Stien er godt merket. Klikk for mer informasjon. 

Bildegalleri

(klikk på bildene for å se en større versjon)

Daaset1 Daaset2 Daaset3 Daaset4 Daaset5 Daaset6 Daaset7 Daaset dans småjondøler

 

Informasjon for besøkende

Sesongåpent 24.-31. juli 2022.

  • 24. juli kl. 12.00-15.30
  • 25.-31. juli kl. 12.00-16.00

Gratis inngang. Enkel servering. 
NB! Kun kontant betaling pga. manglende internettdekning.

Utstillinger

Middelalderukas festivalkunstner Laura Zayan:

Laura Zayan stiller ut den feminine bildeserien «Scandinavian Summer» som portretterer kvinner i forskjellige aldre i deres omgivelser. Hun viser også sin eksperimentelle kortfilm «The End of Originality».

Sommerutstilling i låven:

Lokal draktutstilling og fotoutstilling om Flesbergstakken.

Avstander: Kongsberg: 36 km. Oslo: 104 km. Klikk for kartlink

Dåset skogsti
Informasjonstavler, poster om skog, natur og kulturhistorie. 2,5 km gjennom trivelig skogsterreng. Stien er godt merket og tar 1,5–3 timer. Husk gode sko!

Støttespillere

Flesberg komm grey   rollag komm grey   nore og uvdal komm grey   viken   buskerud   Lågdalsmuseet  

Middelalderuka i Numedal

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

        

Mer om Middelalderuka